Τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Είναι η ζωτική ενέργεια των φυτών, η «ψυχική τους ουσία». Και όπως ακριβώς για τον άνθρωπο η ψυχή είναι ό,τι πιο πολύτιμο και ό,τι πιο αγνό έχει, έτσι και το αιθέριο έλαιο είναι ό,τι πιο αγνό και πολύτιμο έχει το φυτό να προσφέρει.

Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες, ανάλογα με το φυτό από το οποίο έχει προέλθει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η φύση έχει εμφυτεύσει σε κάθε φυτό ένα μήνυμα, έναν προορισμό. Έτσι το κάθε αιθέριο έλαιο, ενεργώντας σαν ένας πιστός αγγελιοφόρος, μεταφέρει το μήνυμα αυτό θεραπεύοντας, ισορροπώντας και αναζωογονώντας τα ενεργειακά κέντρα του ανθρώπου.

Αυτά τα μηνύματα, οι λειτουργίες και οι ιδιότητες του κάθε φυτού ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα (Ελλάδα, Ινδία, Αίγυπτος, Ινδιάνοι κ.α.), όπου χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια για να θεραπεύσουν και να προφυλάξουν από ασθένειες, για να καθαρίσουν και να εξαγνίσουν, να εναρμονίσουν καταστάσεις ανισορροπίας της ανθρώπινης ενέργειας, να επιφέρουν χαλάρωση ή ενεργοποίηση.

Η μέθοδος της απόσταξης για την παραγωγή και απομόνωση των αιθερίων ελαίων, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά χιλιάδες χρόνια πριν από Ινδούς, Πέρσες, Αιγυπτίους, αλλά και αρχαίους Μινωίτες.


Σε επιγραφές και τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί, κατά την Μινωική εποχή μάζευαν τα διάφορα φυτά ή τα εισήγαγαν από την Αίγυπτο κυρίως και αφού τα τοποθετούσαν σε πήλινα δοχεία μαζί με νερό, τα άφηναν στον ήλιο για αρκετές ημέρες και έτσι συνέλεγαν τα αιθέρια έλαια.

Ένας άλλος τρόπος για να εξάγουν τα αιθέρια έλαια από τα άνθη, τα φύλλα και τις ρίζες, τοποθετούσαν τα φυτικά αυτά τμήματα μέσα σε δοχεία, που περιείχαν λίπος εκλεκτής ποιότητας και τα άφηναν στον ήλιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Με την αφαίρεση του λίπους, το προϊόν που παρέμενε ήταν μια αρωματική αλοιφή.

Η πρώτη λεπτομερής περιγραφή απόσταξης αιθερίων ελαίων, ανήκει στον Καταλανό γιατρό Arnald de Villanova (1235-1311). Η απόσταξη σαν μέθοδος παραλαβής του αιθερίου ελαίου από τα φυτά, με τη βοήθεια της θερμότητας, πραγματοποιήθηκε από τον Ελβετό Bombastus Paracalsus von Honhehheim (1493-1541). Μέχρι τον 180 αιώνα αρκετοί ερευνητές, κυρίως φαρμακοποιοί, ασχολήθηκαν και περιέγραψαν τις μεθόδους παραλαβής και την φύση των αιθερίων ελαίων. Ο 18ος αιώνας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο αιώνας των Άγγλων βοτανολόγων.


Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνταν κυρίως στην αρωματοποιία αλλά και στην ιατρική. Ήταν ήδη διαδεδομένη η χρήση τους για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης ποικιλίας σωματικών και ψυχικών δυσαρμονιών, τόσο από τους βοτανολόγους όσο και από τους γιατρούς, που διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Συνήθως χρησιμοποιούνταν αρωματικά φυτά για θεραπευτικούς σκοπούς και τα πιο διαδεδομένα ήταν το χαμομήλι, η κανέλλα, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, η δάφνη, ο μάραθος κ.α. Μέχρι το 1940 ο κύριος ρόλος των αιθερίων ελαίων ήταν στο να αρωματίζουν τα σύνθετα (χημικά φάρμακα), τα οποία είχαν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά βότανα.

Η μελέτη των αιθερίων ελαίων συνεχίζεται έως σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουν μελετηθεί τα περισσότερα από αυτά. Σε αυτό έχει βοηθήσει η εφαρμογή νέων, βελτιωμένων μεθόδων ανάλυσης. Οι κυριότερες από αυτές είναι η αέρια χρωμτογραφία (GC), η υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης (HPLC), η φασματογραφία μαζών (MS).

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προστεθούν σε κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, φυτικά έλαια για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος, αλλά και για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.

Στις Κηραλοιφές MINOAS χρησιμοποιούμε 100% καθαρά αιθέρια έλαια, υψηλής ποιότητας, παραγόμενα με την μέθοδο της απόσταξης.