Το ελαιόλαδο

Δεν είναι τυχαίο ότι από την Kρήτη ξεκινάει κατά την αρχαιότητα η καλλιέργεια της ελιάς και η διάδοσή της στον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό χώρο. Τα ελαιόδεντρα έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού, κι έτσι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι που χαίρει μεγάλης φήμης και εκτίμησης.

Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι. Σήμερα πάνω από 3.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες.

Η ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγεται στην Κρήτη χαίρει μεγάλης εκτίμησης λόγω του ότι είναι ένα προϊόν υψηλής ζήτησης μεταξύ ανταγωνιστικών ελαιόλαδων και έχει χαμηλή οξύτητα (το εξαιρετικό παρθένο είναι οξύτητας κάτω του 1%).

Η σχέση των Κρητικών με την ελιά είναι παλιά όσο και οι τοιχογραφίες της Κνωσσού & το λιομάζωμα είναι οικογενειακή υπόθεση.



Η σημασία του ελαιολάδου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς το λάδι πέρα από την καθημερινή χρήση του στο φαγητό, χρησιμοποιούνταν και σε διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως στη βυρσοδεψία, στην υφαντική, στο φωτισμό, στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική, στην ιατρική, αλλά και σε διάφορες λατρευτικές τελετές.

Ένα πολύ διαδεδομένο επάγγελμα την Μινωική εποχή ήταν του παρασκευαστή αρωμάτων, αλοιφών και ψιμυθιών.

Η τέχνη των αρωματοποιών ήταν κάτι ανάμεσα στην απλή μαγειρική και την πραγματική χημεία. Τα επαγγελματικά μυστικά τους τα φύλαγαν ζηλότυπα, όπως γινόταν και με την τέχνη άλλων χειροτεχνών, που κατασκεύαζαν κάδους και λεβέτια των μεταλλουργών, των βαφέων και των βυρσοδεψών.

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, D, E, και Κ, σε σίδηρο και σκουαλένιο ένα φυσικό, μη λιπαρό ενυδατικό που απορροφάται εύκολα από το δέρμα και αναμειγνύεται καλά με άλλα φυτικά συστατικά, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείτο για την συντήρηση του δέρματος και την στιλπνότητα των μυών, την θεραπεία των εκδορών, την επούλωση των εγκαυμάτων και την αφυδάτωση που προκαλεί ο ήλιος. Ένα προϊόν με εξίσου θεαματικές ιδιότητες τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά. Τα κύτταρα του σώματος ενσωματώνουν τα πολύτιμα λιποοξέα του ελαιολάδου, κάνοντας τις αρτηρίες πιο στιλπνές και το δέρμα πιο λείο.



Χάρη στο ελαιόλαδο, το δέρμα γίνεται πιο απαλό, λαμπερό και ενυδατωμένο. Η πλούσια αντιοξειδωτική του δράση βοηθά σημαντικά στη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων καταπολεμώντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Απορροφάται εύκολα από το δέρμα και αναμειγνύεται καλά με άλλα φυτικά συστατικά.

Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών καθυστερώντας την γήρανση των δερματικών κυττάρων. Προσφέρουν ακόμα μερική προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία που προωθεί την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αντικαταστήσει το αντηλιακό σας.

Τα λιπαρά οξέα είναι πολύτιμα για υγιές δέρμα. Δεν παράγονται από το ανθρώπινο σώμα και γι’ αυτό πρέπει να παρέχονται σε αυτό είτε μέσω της διατροφής είτε με τοπικές εφαρμογές. Το ελαιόλαδο είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά οξέα και γι’ αυτό είναι πολύ θρεπτικό και ενυδατικό.

Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνες Α και Ε, οι οποίες σύμφωνα με τους δερματολόγους έχουν ήδη αποδειχτεί να βελτιώνουν την όψη του δέρματος, να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και να μειώνουν λεπτές γραμμές/ρυτίδες.

Δεν είναι τυχαίο πως η Jeanne Louise Calment, η Γαλλίδα που μέχρι το 1997 κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σε συνέντευξη της είχε δηλώσει πως σε μεγάλο βαθμό όφειλε τη μακροζωία και τη φρεσκάδα της στο ελαιόλαδο, το οποίο συνήθιζε να χρησιμοποιεί συστηματικά όχι μονάχα στο φαγητό της αλλά και στο δέρμα της.


Στην Ελλάδα η συνήθεια να εφαρμόζεται ελαιόλαδο τοπικά πάνω στο δέρμα είναι ευρέως διαδομένη σε διάφορες περιοχές της χώρας και η αρχή αυτής της πρακτικής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Γενιές ολόκληρες γυναικών χρησιμοποίησαν το λάδι ελιάς σαν φυσικό καλλυντικό.

Η τάση αυτή σήμερα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος κυρίως ανάμεσα στους οπαδούς των φυσικών προϊόντων και της φυσικής υγείας. Είτε σε συνδυασμό με άλλα συστατικά είτε μόνο του οι καλλυντικές ιδιότητες του ελαιολάδου επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά από τους ειδικούς γι αυτό και πλέον βλέπουμε έναν ολόκληρο κλάδο της κοσμετολογίας να αναπτύσσεται γύρω απ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση το αγνό ελαιόλαδο διαθέτει αποδεδειγμένα μαλακτικές, ενυδατικές και αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό για πολλές χρήσεις. Προσφέρει μοναδική ενυδάτωση και αποτελεσματική προστασία ακόμα και απέναντι σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα δύσκολες.


Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στις κηραλοιφές MINOAS προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή των Πεζών Ηρακλείου Κρήτης, από τον ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κορωνέικη.

Χαρακτηρίζεται ως Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο με οξύτητα <0,8% !

Οι ελιές, χωρίς φυτοφάρμακα, συλλέγονται προσεκτικά από τους ελαιοπαραγωγούς με την παραδοσιακή τεχνική και παραδίδονται στα ελαιοτριβεία της Ένωσης Πεζών όπου αμέσως με εξαγωγή εν ψυχρώ παράγεται ο χυμός ελιάς με την αυθεντική κρητική γεύση.

Η ξεχωριστή του φυσιογνωμία και η άριστη ποιότητά του το κατατάσσει μεταξύ των πρώτων της παγκόσμιας παραγωγής κάτι που έχει επισφραγιστεί με αντίστοιχες διακρίσεις.